Logo Menu

LASAGNE VAN AUBERGINE

Geplaatst op 09-02-2016

Vegetarisch hoofdgerecht 4 personen

Ingrediënten

Lasagne:
3 aubergines
4 eetlepels olijfolie
1 bol mozzarella
Saus:
1 ui
2 tenen knoflook
1 rode paprika
1 gele paprika
1 flinke winterpeen (of 2 à 3 wortels)
2 eetlepels olijfolie
½ eetlepel gedroogde oregano
½ eetlepel gedroogde basilicum
1 blik tomatenblokjes
Bechamelsaus:
50 g bloem
50 g boter
500 ml melk

ovenschaal van 2½ tot 3 liter

Bereiding

Snij de aubergines in de lengte (van het kroontje richting de onderkant) in lange plakken van 1 cm dik. Bestrijk de plakken met de olijfolie. Grill de plakken in een grillpan aan beide kanten tot ze bijna gaar zijn (op hoog vuur: 3 à 4 minuten per kant). Leg apart en laat afkoelen.

Snipper voor de saus de ui en de knoflook. Snij de paprika’s en winterpeen in kleine blokjes. Verhit in een grote pan de olijfolie. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze tot de ui glazig is. Voeg dan de fijngesneden groenten toe, versgemalen peper en zout en de oregano en basilicum. Bak dit nog 5 minuten en voeg vervolgens de tomatenblokjes water toe. Laat dit geheel minimaal 20 minuten sudderen.

Verwarm de over voor op 200°C. Smelt voor de bechamelsaus de boter in een steelpan. Roer de bloem door de gesmolten boter zodat een bal ontstaat. Plet de bal fijn en verhit deze even op zacht vuur. Voeg de melk toe en klopt met een garde het boter-bloemmengsel door de melk. Verwarm de melk en roer af en toe. De saus gaat binden. Kook de saus minimaal 2 minuten door om goed te laten garen. Maak de saus op smaak met zout en peper.

Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie. Smeer een laagje bechamelsaus op de bodem en dek deze af met de aubergine. Schep daarbovenop een laag tomatensaus. Dek deze weer af met aubergine en daarna een laag bechamelsaus. Wissel steeds de aubergine en de sauzen af tot de schaal vol zit. Maak het af met een laag bechamelsaus. Snij de mozzarella in stukken en leg deze bovenop de laatste laag.

Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de lasagne 20 minuten tot de kaas begint te smelten en verkleuren.

Meer recepten