Logo Menu

Begeleiding naar een gezond gewicht

Begeleiding vaak is belangrijk om een gezond gewicht te krijgen te behouden. Mensen met een gezond gewicht lopen minder risico's op bepaalde ziektes/aandoeningen dan mensen met overgewicht.
Als je BMI boven de 30 is heb je meer kans op onder andere:

  • Diabetes type 2
  • Hoge bloeddruk
  • Hart- en vaatziekten

Onze begeleiding erkent het volgende als een gezond gewicht:

BMI:
Onder 18,5= ondergewicht
Tussen 18,5 en 25= gezond gewicht
Tussen 25 en 30= overgewicht
Tussen 30 en 35= obesitas (verhoogde kans op bepaalde ziektes/aandoeningen)
> 35= morbide obesitas (zeer grote kans op bepaalde ziektes/aandoeningen)

Breken je BMI: en gezonde gewicht:

Lengte: cm
Gewicht: kg

Hoe ontstaat ondergewicht?

Ondergewicht kan ontstaan door een gebrek aan eetlust, bijvoorbeeld door een psychische ziekte of medicijngebruik. Het kan ook komen door een verterings- en/of opnamestoornis. Denk hierbij aan de darmen of een te snel werkende schildklier. Als men kauw- of slikproblemen heeft door een ontsteking in de mond of een slecht passend kunstgebit is het lastiger om te eten.
Soms is men niet in staat om goed voor zichzelf te zorgen door lichamelijke of psychische klachten of als men een eetstoornis heeft. In deze gevallen deskundige begeleiding naar een gezond gewicht uitkomst bieden. Ik kijk naar het probleem en bepaal de beste strategie om jou zo goed mogelijk te helpen te helpen. Met mijn begeleiding bereik je op een verantwoordelijke en prettige manier het gezonde gewicht waar je naar streeft.

Wat zijn de risico's van ondergewicht

Het lichaam heeft geen isolatielaag meer en heeft daarom problemen om de juiste temperatuur te behouden. Je hebt meer kans dat jouw spierweefsel wordt afgebroken om aan energie te komen.
Ook bestaat er in de dit geval een groot risico dat je afweer vermindert, je sneller moe bent en lusteloos wordt. Hoe meer je gestel is aangetast, hoe moeilijker het is om zelfstandig aan een herstel te werken. Ik raad je daarom aan om gebruik te maken van mijn begeleiding om weer op een goed gewicht te komen.

Hoe kom je op een verantwoorde manier van je ondergewicht af?

Het is belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak van ondergewicht is. Heeft deze een psychische achtergrond dan is het raadzaam om hiervoor de juiste hulp in te schakelen (arts/psycholoog). Daarnaast is een doordachte begeleiding die je helpt om weer een gezond gewicht te bereiken van onschatbare waarde.

Hoe ontstaat overgewicht?

Kort gezegd: veelal krijg je meer calorieën binnen dan je verbruikt. Maar soms wordt overgewicht veroorzaakt door bepaalde medicijnen en/of lichamelijke aandoeningen. Oudere mensen worden vaak ook zwaarder, omdat men minder energie gaat verbruiken, maar niet minder gaat eten.
Ook hormonen kunnen een rol spelen onder andere bij vrouwen in de overgang. Als aanbieder van begeleiding heb ik veel ervaring en kennis opgedaan, waardoor we vaak snel kunnen achterhalen waardoor men last heeft van een gewicht dat niet gezond is.

Aan de hand van goede begeleiding kom je van overgewicht af en word je weer gezond

Als gewichtsconsulente streef ik ernaar dat mijn klanten een gezond gewicht verkrijgen. Hiervoor kijk ik naar je eetgewoonten. Ik geef je adviezen over hoe je een gezond eetpatroon ontwikkelt, én hoe je dit volhoudt. Hiervoor maak ook een menu, met lekkere én gezonde recepten, dat bij je past en welke vol te houden is. Het hele gezin kan mee-eten, dus geen lastig gedoe om voor jezelf anders te koken dan voor de rest van je gezin. Het beste is om tijdens de begeleiding langzaam af te vallen in de richting van een gezond gewicht (halve tot één kg per week) en om je eetgewoontes blijvend te veranderen zodat het gewichtsverlies er niet meer bijkomt. Crashdiëten zijn niet gezond en worden tijdens mijn begeleiding dan ook niet aangeraden. Na het dieet wordt er vaak weer als voorheen gegeten, de eetgewoontes zijn niet veranderd. Hierdoor zul je weer gaan aankomen in gewicht. Dit wordt het jojo-effect genoemd.

Maak een afspraak

Ben je nu ook helemaal klaar met je gewichtsproblemen en zoek je goede begeleiding op de weg naar een gezond gewicht? Maak dan een afspraak voor een intakegesprek. Dat kan door contact met me op te nemen. Je kunt ook gebruik maken van mijn andere adviezen over hoe je gezond kunt leven.